Woord van hoop voor elke dag.

Mijn foto
Mijn verlangen is om mensen te vertellen van de liefde van Jezus Christus en Zijn geweldige kracht. Als u in nood bent of op zoek naar rust in uw leven, mail mij gerust, u krijgt altijd antwoord.

zaterdag 21 februari 2009

Evolutie of schepping(2)?? Waar was je, toen God de aarde grondvestte??

De Bijbel staat vol van prachtige teksten. Je moet de weg een beetje kunnen vinden in dat boek en dan gaat het voor je leven. Gelukkig hoeven we niet te twijfelen aan de betrouwbaarheid, want de Bijbel is ons van God gegeven, sterker nog Hij waakt om de Bijbel (Jer.1:12) en zal niet toelaten dat de waarheid ondergesneeuwd wordt door allerlei meningen van mensen. Als de Bijbel geen goddelijk boek zou zijn, dan was het allang vergeten, of ergens gearchiveerd in een aantal grote bibliotheken, zonder dat iemand er nog naar zou vragen. Maar vandaag is dat oudste boek nog steeds een bestseller en wordt nog overal in de wereld verkocht en gelezen.
De prachtige tekst in Jeremia 1:12 zegt: ‘God waakt over Zijn Woord’. Nu we zien en horen dat de aanvallen op de absolute betrouwbaarheid van het hele Woord van God toenemen, mogen deze woorden ons rust en moed geven. God zal Zelf waken over Zijn Woord en laten wij er maar onverkort aan vasthouden. Veel lezers zullen onmiddellijk denken aan de grote vraagtekens die worden gesteld bij de historische betrouwbaarheid van de eerste hoofdstukken van Genesis. Maar ook andere delen van de Bijbel liggen onder vuur. Zoals het bestaan van de hel, de wonderen waar de Bijbel over spreekt, de uitspraken over onder meer homoseksualiteit en de bijzondere plaats die het Joodse volk inneemt. Met gemak is deze lijst nog een stuk langer te maken. Wat dacht u van de wederkomst van Jezus Christus en de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Allemaal van die Bijbelgedeelten waar de wetenschap niets mee heeft.

Luister naar wat de Bijbel zegt in Openbaring 21:

“En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde; want de eerste hemel, en de eerste aarde was voorbijgegaan, en de zee was niet meer. En ik zag de heilige stad, een nieuw Jeruzalem, nederdalende uit de hemel, van God, getooid als een bruid, die voor haar man versierd is. En ik hoorde een luide stem van de troon zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen zijn volken zijn en God zelf zal bij hen zijn, en Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch geklaag, noch moeite zal er meer zijn, want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij, die op de troon gezeten is, zeide: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zeide: Schrijf, want deze woorden zijn getrouw en waarachtig. “

De laatste zin verzekert God ons, “het is echt waar, al deze dingen ga Ik echt doen

  • Er zal een stad uit de hemel neerdalen


  • God zal voor eeuwig bij ons wonen


  • Hij zal alle tranen wegwissen m.a.w. er zal nooit geen verdriet meer zijn


  • Geen dood, geen klagen of moeite, al die dingen zijn straks voorbije.


  • Onze God maakt ALLES NIEUW


Mensen die moeite hebben met het scheppingverhaal zullen dat waarschijnlijk ook hebben ten aanzien van de laatste bladzijde van de Bijbel. Feitelijk hebben we temaken met de grote leugenaar, de satan die altijd alles gedaan heeft om de waarheid van God te verdraaien.
Het verhaal van de zondeval wordt ook veelal in twijfel getrokken. Eva die van een verboden vrucht eet. Wat moet je daar nu mee in onze wetenschappelijke wereld.

Maar de lessen uit het boek Genesis zijn nog steeds leerzaam. Het is verhelderend om te kijken hoe de satan Eva in het paradijs verleidde. ‘God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in de hof?' (Genesis 3:1). Hij zaait twijfel. Waarop Eva reageert dat ze van alle bomen mogen eten, behalve van de boom die in het midden van de hof staat. Als ze daarvan zullen eten, zullen ze sterven.De satan stelt vervolgens dat het helemaal niet waar is. Als ze van die boom eten, zullen ze niet sterven, maar zijn als God, kennende goed en kwaad.
Ondertussen groeit de begeerte bij Eva. Ze ziet dat die boom goed is om van te eten, ja, een lust voor de ogen. ‘De boom was begeerlijk om daardoor verstandig te worden,' zegt vers 6. Ze gelooft wat de satan zegt, eet en geeft er ook van aan Adam. En zo werd de zondeval een feit.

Gaat het zo ook niet rondom het vraagstuk ‘Schepping of evolutie’ in het z.g. Darwinjaar. De mening van de wetenschappers klinkt velen aanlokkelijk in de oren en kan je ‘verstandig maken’. Het atheïsme staat tijdens het wereldwijde Darwinjaar weer volop in de belangstelling. De discussie over het bestaan van God loopt hoog op.

In Londen werd onlangs een landelijke atheïstische vereniging voor studenten opgericht en in Nederland wil men bussen met atheïstische leuzen rond laten rijden. Op de scholen moet weer gediscuteerd worden over het ontstaan van de wereld en of de Bijbel wel zo uitgelegd moet worden en velen ‘eten’ vervolgens de leer van de evolutie en ze doen hun best ook anderen ervan te laten proeven, zoals Eva ook deed. Maar het kan niet waar zijn.

Ik zei tegen iemand “neem een doos met 1000 puzzelstukjes en gooi eens alle stukjes op de grond.” Vraag je dan eens af, "hoe groot is de kans dat de puzzelstukken vanzelf op de juiste plek terecht komen.” Iedereen zal zeggen dat dit onmogelijk is. De schepping bestaat uit ontelbare puzzelstukjes en ze passen allemaal in elkaar. Dit kan nooit van zelf gekomen zijn, hier zit een hand achter die dit alles bestuurd. Die hand is van God, die de Schepper is van hemel en aarde. Deze God zal straks opnieuw een nieuwe hemel en aarde scheppen. Daar heeft God geen evolutie voor nodig, Hij gebiedt en het staat er, want Hij is almachtig.Hij heeft ook mijn leven in Zijn machtige handen. Daarom ben ik niet meer bang, ook niet voor de toekomst, zelfs niet voor de kredietcrisis.

"Weet je dat de Vader je kent, weet je dat je van waarde bent.
Weet je dat je een parel bent, parel in Gods hand."
Henk Herbold

vrijdag 6 februari 2009

Evolutie of schepping(1)?? Waar was je, toen God de aarde grondvestte??

Laat ik er ook even wat van zeggen, per slot van rekening is het nieuws.
Het Darwinjaar zorgt ervoor dat christenen flink aan het discusseren zijn geslagen over de schepping. Verwarring alom.

U weet het waarschijnlijk al, Andries Knevel (EO) heeft spijt betuigd dat hij vroeger verkondigde dat God de schepping in zes dagen geschapen heeft. Vervolgens kon o.a. Willem Ouweneeel niet achter blijven. Hij komt als theoloog, na een ingewikkelde verhandeling tot de slotsom dat hij 'ontstaansagnost' is, wat dat dan ook moge wezen.
Hoewel ik meestal niet om een uitgesproken mening verlegen zit, beschik ik helaas niet over de juiste kennis en opleiding om wijze dingen te roepen over aardlagen, fossielen en dat soort zaken en ook weet ik niet wat ik met dergelijke moeilijke woorden aan moet. Ik hou me daarom maar gewoon bij het Woord van God, in Genesis 1:1 staat heel simpel: "In den beginne schiep God de hemel en de aarde."
Daarbij komt dat Jezus ons zelf gezegd heeft dat we moeten worden als kinderen, lees maar in Mat.18:2,3 "En Hij riep een kind tot Zich, plaatste dat in hun midden, en zeide: Voorwaar, Ik zeg u, wanneer gij u niet bekeert en wordt als de kinderen, zult gij het Koninkrijk der hemelen voorzeker niet binnengaan.

Ik heb zeven kleinkinderen en geen van mijn kleinkinderen zal zich ooit afvragen of dat God wel of niet de aarde in 6 dagen heeft geschapen. Waarom niet? Omdat dat gewoon geen probleem voor ze is, ze geloven wat ze uit de Bijbel geleerd is. Ik ben er van overtuigd dat dit hetgeen is wat Jezus bedoeld in het Mattheus evangelie.
Mensen die nu vraagtekens zetten achter het scheppingsverhaal zijn m.i. op een gevaarlijke weg. Ik vraag me namelijk direct af, wat het volgende is wat straks ter discussie gesteld wordt of uiteindelijk gewoon openlijk wordt ontkend. Er staan namelijk nog veel meer wonderlijk, met het menselijk verstand niet uit te leggen zaken in de Bijbel.
Bijvoorbeeld:

  1. Jona die drie dagen in een grote vis verbleef. Wetenschappelijk gesproken, volkomen onmogelijk, toch vertelt de Bijbel dit verhaal.
  2. Israël, net verlost uit de slavernij van Egypte, trekt op een droog pad door de Schelfzee, totdat de laatste aan de overkant is. Aan weerzijde van het pad is een hoge muur van water en die stort pas in als de Egyptische legers ook het pad proberen te gebruiken. Dit pad was er eerst niet, maar ontstaat spontaan door een wonder van onze Schepper. Uit te leggen?? Nee.
  3. Maria werd zwanger van Jezus, terwijl ze nog maagd was. Kunt u het begrijpen??
  4. Jezus stierf aan het kruis, voor de zonden van de gehele wereld, maar...stond na drie dagen weer op uit de dood. Wetenschappelijk onverklaarbaar.
  5. Jezus geneest de zieken, blinden, verlamden, melaatsen. Eenvoudig door een woord of Hij doet speeksel (!) op de ogen van de blinde en de man geneest. Jezus roept Lazarus die al vier dagen dood is tot het leven terug. Menselijk gesproken, onmogelijk.

Zo kun je door gaan. Voor mij (en gelukkig nog velen met mij) is het echter geen probleem. Ik geloof in de God van wonderen, die vandaag nog even machtig is als altijd, om ons Zijn almacht te tonen. Hij geneest nog steeds, veranderd situaties (indien nodig) en doet ons steeds weer versteld staan.

Laat mij u iets vertellen uit mijn eigen leven als voorbeeld. Ik stond jaren geleden op het zendingsveld in Roemenië met een auto zonder brandstof, zelfs de reservetank hadden we leeg gereden. Er was op dat moment (tijdelijk) ook geen brandstof te koop en we stonden in een zeer onherbergzame streek stil. We hadden er op gerekend nog voldoende in een jerrykan te hebben, maar door een lekkage was alles weg.Wat moesten we doen? Geen telefoon in de verre omtrek, geen benzinepompen in de buurt en zelfs al waren die er geweest, dan nog was er waarschijnlijk toch niets te koop. Geen wegenwacht of andere hulpdienst beschikbaar. We hebben het enige gedaan wat in ons vermogen lag en eenvoudig gebeden tot God. Daarna hebben we onze hand in geloof op de motorkap van de auto gelegd en voor onze auto gebeden.U kunt het geloven of niet, maar ik verzeker u dat ik u geen verhaaltje vertel. Daarna hebben we de auto gewoon gestart en hij sloeg direct aan. We hebben nog zeker 40 km gereden tot we bij een woning kwamen waar men ons kon helpen. Is dit mogelijk(?), menselijk gesproken niet, maar bij God is alles mogelijk en iemand die geloof in de God van wonderen, zal zich altijd weer verbazen vanwege hetgeen God kan doen
De Bijbel waarschuwt op diverse plekken zelf voor het gevaar van ‘wereldse wijsheid’. Waarom? Niet omdat we dom moeten blijven, zeker niet. Maar omdat het motief achter die wijsheid vaak niet zuiver is.
Paulus schrijft in Romeinen 1:21,22 "Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, en het is duister geworden in hun onverstandig hart. Bewerende wijs te zijn, zijn zij dwaas geworden." Deze woorden maken wel duidelijk dat we de ‘wereldse wijsheid’ niet klakkeloos moeten overnemen. Theorieën over het ontstaan van de aarde berusten altijd op beperkte, menselijke inzichten.
Luister naar wat God zegt tot Job in de Bijbel (Job.38:3,4): "Gord nu als een man uw lendenen, dan wil Ik u ondervragen, opdat gij Mij onderricht. Waar waart gij, toen Ik de aarde grondvestte? Vertel het, indien gij inzicht hebt! Wie heeft haar afmetingen bepaald? Gij weet het immers! Of wie heeft over haar het meetsnoer gespannen?"
Op die vraag kunnen ook de grootste geleerden van vandaag geen antwoord geven. Wat zouden we veel beter kunnen doen dan kritiek leveren op het scheppingsverhaal uit Genesis 1? Later we doen wat Job deed (lees Job 42), hij boog zich voor God en zei: Ik had beter niet kunnen spreken en....ik weet dat U alles kan en dat geen van uw plannen tegengehouden kunnen worden.
De Bijbel vermeld dat God Job zegende en hem dubbel terug gaf, wat hij verloren was. Die God wil ook u zegenen.