Woord van hoop voor elke dag.

Mijn foto
Mijn verlangen is om mensen te vertellen van de liefde van Jezus Christus en Zijn geweldige kracht. Als u in nood bent of op zoek naar rust in uw leven, mail mij gerust, u krijgt altijd antwoord.

woensdag 17 februari 2010

Waardig sterven? God heeft een beter plan.










Schokkende uitzending van Netwerk
Kortgeleden zond Netwerk (verzorgd door de NCRV) een buitengewoon schokkende uitzending uit. Daarin was te zien hoe een 99-jarige vrouw, die nog in redelijke gezondheid verkeerde door haar ‘zoon’ werd geholpen aan pillen, waarmee ze vervolgens zelfmoord pleegde. Ze was het leven zat en had aan de vereniging voor vrijwillige euthanasie gevraagd hoe ze een eind aan haar leven kon maken. Met het advies ‘niet meer eten en drinken’ kon ze niets, omdat ze zo van eten hield. Maar haar ‘zoon’ had nog wat pillen in huis. Daarmee zou het wel lukken. En vervolgens werd schaamteloos in beeld gebracht hoe ze die pillen één voor één innam.

Vervolgens riepen bekende oud-politici als Frits Bolkestein, Hedy D’Ancona en Jan Terlouw, oud-presentatrice Mies Bouwman en cabaretier Paul van Vliet op tot het bijeenbrengen van 40.000 handtekeningen om hulp bij zelfdoding op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Men noemt het "recht op waardig sterven". Binnen enkele dagen waren die 40.000 handtekeningen al binnen.
Men wil een maatschappelijke discussie op gang brengen over de vraag om onze wet niet zouden toestaan dat gezonde mensen geholpen worden om te sterven als ze daar om vragen. Men noemt dat het recht op waardig te mogen sterven. Men is bang om te moeten lijden, ziek te worden, hulpbehoevend, of men is gewoon “klaar met het leven”.

Euthanasie
Uiteraard begrijpt iedereen dat bij het thema 'waardig sterven', er gewoon sprake is van de aloude discussie over het toestaan van euthanasie. Inmiddels is dit bij wet geregeld maar men wil deze wet verruimen, nog meer mogelijkheden creëren zodat mensen straks kunnen eisen van medisch personeel of artsen, om hen te helpen te sterven.

Het begrip euthanasie is afkomstig van het Griekse woord euthanasia, dat ‘goede dood’ of ‘goed sterven’ betekent. Maar dit woord wordt op verschillende manieren toegepast. Zo heeft het onder christenen eeuwenlang de betekenis gehad van ‘godvrezend sterven’. Vandaag betekent het woord niet het (christelijk) verwerken van het stervensproces, maar juist het beëindigen ervan. Het gaat ook niet zozeer om een goede als wel om een zachte dood, een pijnloos sterven.
Nederland was het eerste land in Europa dat de euthanasiewet heeft goedgekeurd.

Maar euthanasie is en blijft gewoon zelfmoord met hulp van een ander, een dokter. De bedoeling van euthanasie is om mensen die lijden en geen betere toekomst hebben te verlossen door ze pijnloos te laten sterven. Het gaat dus om een vrijwillige keus. Maar uit het Woord van God weten we dat de duivel een mensenmoordenaar en een leugenaar is (Joh.8:44) Hij maakt zijn slachtoffers wijs dat zelfmoord de oplossing is, maar in feite brengt hij ze naar de eeuwige dood. Zelfmoord is een zonde die leidt naar de hel en het is een leugen van de duivel dat het dan afgelopen is, sterker nog “dan begint het pas”.

Geestelijke wereld

Het klinkt wat vreemd voor een nuchter denkend mens, maar toch leert de Bijbel ons over engelen en ook over demonen. Demonen worden ook wel "engelen des satans" genoemd. Jezus heeft aan het kruis van Golgotha de macht van satan verbroken en hem ontwapend. Des ondanks zijn demonen (engelen van satan), nog steeds aktief in deze wereld. Overigens niet voor lang meer, want Jezus komt spoedig en zal een eind maken aan zijn praktijken. Demonen zaaien negatieve gedachten bij mensen en maken dat mensen naar de dood gaan verlangen. Dit is ook de diepe achtergrond, waarom mensen zich ongelukkig kunnen voelen, zelfs al hebben ze alles om gelukkig te kunnen zijn.

Maatschappelijke druk
Maar er is nog iets waar we voor moeten waarschuwen. Er kan niet voorbijgegaan worden aan het feit dat de sociale maatschappelijke en morele druk kan toenemen in onze maatschappij, voor de oudere mens, om zich niet te verzetten tegen de euthanasiegedachte. Er is in veel gevallen bij ouderen die ziek zijn te verwachten dat de medische zorg kostbaar zijn. Met de toenemende vergrijzing zullen de kosten een grote druk leggen op de nog werkenden.

Wat moeten we doen als het ons tegen zit en we zijn op leeftijd, als me mogelijk ziek zijn of geen hoop meer hebben om verder te leven?

Zelfmoord is nooit de oplossing, God heeft een beter plan.
Laat ons beseffen dat ieder mens teleurstellingen heeft te verwerken in zijn of haar leven, dat komt op alle leeftijden voor. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld: je kunt een bepaalde verwachting hebben van het leven, maar het pakt allemaal anders uit. Dat komt meestal omdat onze verwachting te hoog was. Wat een geluk als we Jezus hebben leren kennen in ons leven. Hij is degene die ons begrijpt als geen ander en waar we met al m'n frustraties naar toe kunnen.


Mijn advies: Ga naar Jezus. Hij is machtig ons nieuwe hoop te geven. Hij was de “man van smarten en vertrouwd met ziekten”(Jes.53:3) Hij begrijpt ons en wil naar onze klachten luisteren.

Hoor wat God zegt in Jesaja 46:4
"Tot de ouderdom ben Ik dezelfde en tot de grijsheid toe zal Ik u torsen; Ik heb het gedaan en Ik zal dragen, Ik zal torsen en redden".


Besef dat zelfmoord u naar de hel brengt, dat is de eeuwige dood. Deze dood heeft niets te maken met het sterven zoals wij dat kennen, maar betekent eeuwig van God gescheiden en leven onder de heerschappij van satan.

Wanneer u hulp nodig heeft, wees vrij om mij te mailen. U krijgt altijd antwoord:
Klik hier.