Woord van hoop voor elke dag.

Mijn foto
Mijn verlangen is om mensen te vertellen van de liefde van Jezus Christus en Zijn geweldige kracht. Als u in nood bent of op zoek naar rust in uw leven, mail mij gerust, u krijgt altijd antwoord.

dinsdag 5 mei 2009

Stichting Hulp aan Oost Europa

Ons doel is om de vele armen in Roemenië, te helpen. Vooral ook hen die zeer afgelegen in bittere armoede leven en weinig of geen hulp ontvangen. We zoeken hen regelmatig op en waar mogelijk proberen we te helpen met voedsel, kleding, huisvesting en het financieren van medische hulp. Naast deze vorm van hulp, willen we de arme bevolking ook bemoedigen met het evangelie van Jezus liefde.
Roemenië maakt inmiddels deel uit van de EU. Toch is het wat voorbarig om te denken dat de armoede nu opgelost is. De werkeloosheid is in veel plaatsen nog torenhoog, nog veel wegen zijn onbegaanbaar en velen hebben een zeer armoedig bestaan. Er is nog steeds een enorme armoede, die in de steden vaak niet voor iedereen zichtbaar is.
Bijvoorbeeld, als we rijden door het centrum van een stad, zijn er woningen die door grote deuren aan de weg, voor het oog niet zichtbaar zijn. Maar daarachter vinden we bouwvallige woningen en mensen in grote nood. Als u kunt, help ons deze mensen te helpen naar een menswaardig bestaan.

Menselijk gesproken is het einde van veel lijden nog steeds niet in zicht. We hebben soms gehuild, om de pijnlijk situaties die we zagen. Ouderen die geen hulp van kinderen, familie of vrienden hebben, zijn in een land als Roemenië, vaak erg arm. Een ouderdomspensioen van 80 tot 150 euro per maand, is heel normaal. Daarvan kan men echter geen huis huren, kleding of medicijnen kopen. Soms komt men in een zeer verarmde situatie terecht, waaruit alleen soms de dood nog uitkomst kan geven. Vrouwen die alleen achterblijven met jonge kinderen en niet zelf gewerkt hebben, krijgen nauwelijks enige sociale ondersteuning. Soms hebben we gehuild om wat we zagen.
Ook de dagelijkse maaltijd die onze stichting financiert in het Sociaal centrum in Oradea, is erg nodig. Veel kinderen zouden anders honger lijden of onvoldoende gevarieerd voedsel krijgen, met alle gevolgen van dien.

Activiteiten van de stichting.
Humanitaire Hulp.
Regelmatig delen we in Roemenië voedselpakketten uit aan mensen die leven in bittere armoede, in de vele afgelegen gebieden. Velen van deze mensen zijn niet instaat om de kosten van een gevarieerde maaltijd voor een gezin te betalen. De gevolgen zijn vitamine gebrek en ondervoeding, met name bij kinderen. We werken ook samen met het opvangcentrum Casa Lumina in Oradea (Roemenië), waar kinderen uit arme gezinnen dagelijks een warme maaltijd wordt aangeboden.

Kledingtransporten.
In samenwerking met andere stichtingen in ons land, regelen we kleding transporten naar Roemenië. We geven de voorrang aan kinderkleding en vooral kinderschoenen. De laatste jaren was het steeds meer mogelijk om ook nieuwe kleding en schoenen voor kinderen naar Roemenië te brengen.

Evangelisatie.
Naast humanitaire hulp evangeliseren we ook in Roemenië. Daarvoor gaan we naar moeilijk bereikbare plaatsen, om juist daar de boodschap van Gods liefde te brengen, waar men nog weinig hier van hoorde. Tevens brengen we Bijbels en evangelisatie lectuur het land binnen en ondersteunen we zendelingen.

Noodfonds.
We hebben een speciaal noodfonds in Roemenië, waaruit we regelmatig problemen kunnen oplossen van financiële aard. Het gaat dan om arme mensen die bijvoorbeeld medische hulp nodig hebben, of buiten hun schuld in financiële nood kwamen. Bijvoorbeeld, men heeft geen werk en kan niet de kosten van verwarming of huisvesting betalen.

Geld is nog steeds erg hard nodig, want de armoede is momenteel enorm, velen hebben in Roemenië te maken met de gevolgen van de kredietcrisis hier in het westen. Daardoor is de werkeloosheid enorm, velen konden in de afgelopen winter o.a. hun energie rekeningen niet betalen en moesten schulden maken om te overleven.

Regelmatig gaan mensen van de stichting naar Roemenië, om in samenwerking met een team van Roemeense christenen, voedselpakketten te maken in grote boodschappentassen. We willen ze zo graag laten zien dat er christenen in Nederland zijn, die hen niet vergeten zijn. We bezoeken ook velen thuis, soms in krotwoningen in arme wijken, om te kijken naar wat nog meer nodig is om hen te kunnen helpen, want de Bijbel zegt "als één lijdt dan lijden alle leden".

We willen ook daarheen gaan waar de allerarmsten leven, waar kinderen op straat zwerven en om eten bedelen, gehuchten waar nooit enige hulp komt en waar mensen in krotten leven of in een beestenstal. Daar willen we heen, om die mensen te helpen en voor ze te bidden. We zullen daar evangeliseren en we kunnen u verzekeren dat naar ons uitzien.

We zijn ook regelmatig uitgenodigd in de gevangenis van Oradea, waar criminelen vastzitten. Een groep uit het Sociaal Centrum in Oradea gaat dan met ons mee om contact te leggen met de gevangenen. Het is de bedoeling om na te gaan op welke manier ze na hun detentie geholpen kunnen worden. Waar mogelijk worden ze opgevangen en kijrgen ze een kans voor een nieuw bestaan.

We willen graag doorgaan met het geven van hulp, maar we kunnen het alleen samen met u doen.
Vaak horen we mensen die zeggen dat ook in ons land problemen zijn en armoede is. Maar toch is dat zeker niet te vergelijken met wat we in Roemenië zien. Sommige mensen in ons land moeten gebruik maken van de hulp van voedselbanken, maar in Oost Europa zou men God danken voor voedsel banken als in ons land.

We zijn op zoek naar meer vaste sponsors, die ons een maandelijkse bijdrage willen sturen. Elk bedrag hoe klein ook is welkom en helpt ons het werk voort te zetten.


Henk en Diny Herbold
Stichting Hulp aan Oost Europa, Utrecht
http://www.hulp-oosteuropa.nl/
info@hulp-oosteuropa.nl